Yogavormen

Hatha Yoga
Hatha yoga is de meest klassieke yogastijl en de basis van waaruit de andere yogastijlen zijn voortgekomen. Hatha yoga is de vorm die het meeste in het westen wordt beoefend. Tijdens een hatha yogales staat het evenwicht tussen inspanning en ontspanning centraal en wisselen verstilde en dynamische houdingen elkaar af. Er wordt geoefend vanuit een naar binnen gerichte aandacht. Door de houdingen, ademhalingsoefeningen en ontspanning met elkaar te combineren, komen lichaam en geest met elkaar in contact en kom je meer in contact met jezelf. Hierdoor ontstaat er ruimte om waar te nemen wat zich van binnen voordoet. Op een zachte manier worden lichaam en geest opgezocht en verruimd.

Restorative Yoga
Tijdens restorative yoga zijn we langer in een pose, variërend van 15 tot 30 minuten. Deze zachte, meditatieve vorm van yoga zorgt ervoor dat ons lichaam hersteld en nieuwe energie krijgt. Bolsters, dekens en blokken ondersteunen hierbij het lichaam zodat deze volledig kan ontspannen. Door deze volledige ontspanning ontstaat ruimte om met de aandacht naar binnen te keren. Spanning die soms diep in het lichaam ligt kan worden losgelaten. Tijdens een restorative les onderzoek en ervaar je hoe je kan verblijven in stilte, in het niets hoeven en doen. Overgave in plaats van wilskracht.

Naast de wekelijkse lessen geef ik meerdere malen per jaar een restorative workshop van 2,5 uur met diverse thema’s zoals Slaap(loosheid), Stilte en ruimte, Menopauze, Psoas release en thema’s die passen bij de diverse seizoenen. Kijk hier voor de aankomende workshops.

Yin Yoga
Tijdens de yin yoga les zijn we vooral in zittende en liggende houdingen die langer worden vastgehouden, variërend van 3 tot 5 minuten. De focus ligt hierbij op het stimuleren van het bindweefsel en de gewrichten door middel van strekking of druk, zodat deze herstellen, sterker en flexibeler worden. Waar bij yang yoga de nadruk meer ligt op het aanspannen en ontspannen van spieren, worden bij yin yoga de spieren zoveel mogelijk losgelaten. Doordat je langer in een houding bent is er meer tijd om met de aandacht naar binnen te keren en te observeren wat er gebeurt op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. De lessen zijn hierdoor rustig en meditatief van aard.

Dynamische hatha
Bij Dynamische hatha ligt de focus op het synchroniseren van adem en beweging. Krachtige en zachtere houdingen wisselen elkaar af. Door middel van de adem worden de poses met elkaar verbonden in een doorgaande zachte, vloeiende beweging – ‘mediatie in beweging’. Tussendoor zijn momenten van rust. Doordat het tempo rustig is ontstaat ruimte om met iedere ademhaling de beweging te volgen en je lichaam intuïtief te verkennen. Deze dynamische yang eigenschap van vinyasa yoga wordt tijdens de les gecombineerd met yin kenmerken zoals het langer vasthouden van zittende en liggende houdingen, ontspanning en meditatie. ​

Chakra Yoga
Chakra’s zijn plaatsen (energiecentra) in ons lichaam. We onderscheiden zeven chakra’s waarvan er zes langs de wervelkolom liggen en één net boven de kruin. Ieder energiecentra heeft haar eigen specifieke kwaliteiten, zoals bijvoorbeeld veiligheid, beweeglijkheid, doelgerichtheid en stilte. Tijdens een chakra yogales worden een of meerdere chakra’s centraal gesteld, gestimuleerd en gebalanceerd door middel van diverse yogahoudingen, meditatie en ademhalingsoefeningen. Hierdoor wordt je meer bewust van de kwaliteiten en de energie van ieder chakra.

Kijk hier voor de wekelijkse lessen!